Včelařovy zkušenosti

včelí úly

V jakém úle včelaří svět?

K nejstarším a nejrozšířenějším úlům na světě patří Langstrothův úl se svými modifikacemi. Vznikl v severní Americe před více jak sto lety se základní rámkovou mírou 45 x 23 cm s 10 rámky na studenou stavbu v nástavku, s oddělitelným dnem. Tento úl se postupně rozšiřuje do celého světa, a přebírá místo nejpoužívanějšího úlu v řadě dalších zemí. Nejvíce včelstev v severní Americe, Francii a Rusku je umístěno právě v úlech typu Langstroth a jeho modifikacích.

Použití mateří mřížky

Má mateří mřížka budoucnost?

V současnosti je i velmi diskutovanou otázkou, zda včelařit s mateří mřížkou nebo bez ní? Za kontrolovaných podmínek se ukázala mřížka spíše jako rušící faktor v úle. Pro včely působí jako cizí těleso, nezřídka kdy si o ní mohou poškodit křídla nebo končetiny. Navíc se často stane, že jejím vložením na některých místech nedodržíme včelí mezeru a to pak působí jako další bariéra průchodu.

Svíčky ze včelího vosku

Svíčky ze včelího vosku, snadno a rychle

Až budete mít chviličku, vezměte své děti, a pusťte se do zábavné a hlavně voňavé práce se včelím voskem nebo mezistěnami (taktéž jenom ze 100% včelího vosku). Výroba svíček je jednoduchá, a pokud se rozhodnete použít mezistěny, pak i naprosto bezpečná jak pro Vás, tak především vaše děti.

Kam umístit včelí úl

Nejlepší místa, kam umístit úl

Začínáte se včelařením? Jednou z prvních otázek, kterou si budete muset položit, je: kam umístit úl? Při výběru správného místa je totiž nutné vzít v potaz několik kritérií. Výběr místa, na kterém začnete včelařit, případně kde zakládáte novou včelnici zcela zásadně ovlivňuje život včelích koloniích na tomto místě umístěných. V případě nevhodně zvoleného místa včely zbytečně zatěžujete, jejich vývoj bude pomalý a dlouhodobě neudržitelný.

Lipový med

Zázrak jménem lipový med

Věděli jste o tom, že lipový med je nejvýraznějším ze všech českých medů? O jeho vůni, léčivých účincích, důvodech krystalizace, původu a spoustě dalších věcí se dozvíte v těchto řádcích. Lipový med má všestranné využití v kuchyni i léčitelství. Nejčastějším a nejoblíbenějším způsobem použití je jeho přidání do hrnku s horkým čajem. Právě lipový med je totiž ze všech medů nejúčinnější a má výborné účinky na lidské zdraví. Jeho konzumace je doporučována při chřipce i nachlazení. Nejenom, že vám po něm bude lépe, ale dokáže přispět i ke snížení vysoké tělesné teploty. Dalším skvělým využitím medu je jeho namazání na krajíc chleba s máslem.

Naše doporučení pro ošetření celodřevěných nástavků.

Vzhledem k povaze materiálu a jeho vlastnostem může docházet k tvarovým změnám vlivem vlhkosti. Proto doporučujeme skladování ve venkovních podmínkách, aby docházelo k přirozenému a pomalému prostupování vlhkosti stěnou nástavku, pokud se vezme nástavek s vysušené místnosti a vloží se ihned do včel, může šokový nárůst vlhkosti způsobit nenávratné tvarové změny a praskliny.

Kalendárium duben

Měsíc s aprílovými šprýmy v nenadálých změnách počasí nám dokáže připravit mnohé starosti s odklízením sněhu při plískanicích, ale také radost při práci v krásných dnech s téměř letními teplotami. Příroda včelám poskytuje stále více kvetoucích rostlin bohatých na nektar i pyl. Významné jsou v průběhu dubna žluté koberce pampelišek, bohatstvím květů prozářené javory a jako „bílé nevěsty“ se obléknou ovocné stromy. Od druhé poloviny měsíce se zbarví do zářivé žlutě i řepková pole.

Plasty a jejich použití ve včelařství.

Když jsem chodil do druhé třídy základní školy, tak nám říkali, že nás na Zemi brzy budou čtyři miliardy. Po padesáti letech nás je dvakrát tolik a řeší se vše možné, od plastů přes chemii až po znečišťování a spoustu dalších včti souvisejících s přibývající populací a rostoucími nároky lidstva. Plasty se na celém světě používají mnoho let, a tak není divu, že se před časem objevily i v nabídce pro naše včelaře. Včelařím přes 34 let a plastový program ve včelstvech využívám už Šest let, a rád bych vám tedy přiblížil moje zkušenosti a pohled na plasty a jejich využití ve včelařství.

Ochrana česna proti sršním a ostatním vetřelcům

Před 15 lety byla sršeň asijská poprvé identifikována ve Francii a dnes je její výskyt kromě dalších evropských států potvrzen i v jižních spolkových zemích Německa. Poté, co se zcela nečekané objevila v okolí Hamburku, což svědčí o přímo neskutečném tempu obsazování nových území, jí stačí „přejít pohraniční hory“ a nebezpečného včelího predátora máme v Česku. A s ním i další velký problém.

Kalendárium červenec

Červenec je měsícem mnoha změn ve včelstvu. Pozvolna konči nektarová a medovicová snůška. Matky postupně zakládají zimní generaci včel. Končící letní včely mění chování k vyšší ostražitosti na česnech a současné slídí po ubývajících zdrojích. Dokážou snadno vyloupit slabá u bezmatečná včelstva. Po letním slunovratu ustává stavba na mezistěnách a matky budou zakládat stále menší plochy plodu. Pro včelaře přišla doba posledního medobraní a nyní se musí postarat o dodání glycidových zásob a současně ochránit včelstva proti varroáze. Červenec je s přicházejícím podletím právem považován za začátek včelařského roku, protože správné zásahy v této době jsou předpokladem pro úspěšnou další sezónu, zatímco chyby mohou naopak vést k oslabení, ale i k pozdějším úhynům včelstev.

Strana 2 z 7