Včelařovy zkušenosti

Prosincový slunovrat

Prosinec je zimní měsíc spojený s nejkratším dnem a nejdelší nocí. Ovšem platí to nejen pro člověka, ale i pro včely. Magickým dnem je slunovrat 22. prosince.

Pro většinu matek je to signál k začátku kladení po podzimní přestávce. Pokud jsou teploty pod bodem mrazu, kladení ustává. Pokud přijde vánoční a novoroční oteplení, včelstva zakládají plodové plochy, i když tedy jen malé, kde musí udržovat teplotu kolem 34 °C, což je pro včelstvo náročné a vzhledem k počtu vychovaných mladých včel výrazně neefektivní. Je to možné přečíst na podložce, kde najdeme vyhozené larvy Či kukly v důsledku toho, že se včelstvo snaží zredukovat plod. Pamatuji si, že v některých posledních teplých zimách včelstva proplodovala v lednu významné množství zásob.

Trávící soustava včely medonosné

Primární funkcí trávicí soustavy je příjem potravy, její chemické zpracování, absorbování získaných živin a následné odstranění nestrávených zbytků potravy a vyloučení odpadních látek. V medném váčku včela přináší do úlu nektar, medovici nebo vodu, které pak může předat ostatním členům včelího superorganismu. Můžeme tedy říci, že trávicí soustava včely slouží jak jedinci samotnému, tak i celému včelímu společenstvu.

Tťávicí soustavu můžeme rozdělit na tři části, a to stomodeum, což jsou ústní otvor, hltan, jícen a medný váček, mesenteron neboli žaludek a proctodeum složený ze střeva a výkalového vaku.

Listopad

Listopad již patří do období včelařské zimy, i když především počátkem měsíce bývají ještě dny příznivé pro let včel. Někdy včely dokonce ještě přinášejí roušky pylu, zvláště v období, kdy přírodu ještě nespálily první silnější mrazy. Přinášený pyl však již nemá zásadní vliv na život a zimování včelstev. Včely jej ukládají do volných buněk v blízkosti sezení chomáče, pokud tam nějaké takové jsou.

Kalendárium říjen

Říjen zbarví celou přírodu do pestrých barev podzimu a vše je nachystáno k zimnímu klidu. Zvláště poslední relativně teplé roky nás však přesvědčují, že i v tomto měsíci můžeme prožít krásnou rekreaci v přírodě nebo vykonat mnoho práce při zkrášlení svého obydlí a zahrady. Naše včelky jsou v teplých dnech ještě aktivní, ale při ochlazení se dokážou semknout do tepla chomáče. Nastávající bezplodové období by měl včelař využít k ozdravení včelstev od nemocí a parazitů.

Jak určit správnou prodejní cenu medu?

Chov včel v našich podmínkách je vnímán jako hobby činnost a jen malá část včelařů je na chovu včel ekonomicky závislá. Hlavním užitkem, který včelaři ze včel mají, je med. Protože chov včel není levná záležitost snaží se i hobby včelaři tento produkt prodávat. Cena meduje samozřejmě určována hlavně trhem, ale cenu „od včelaře“ hodně ovlivňují sami včelaři svojí cenovou politikou.

Včelaření v měsíci únor.

Sníh ochrání včelstva před mrazy. Česna a očka ale musí být čistá bez sněhu.

Počasí

Slunce v polovině února vstoupí do znamení Ryb. Den se prodlouží o 1 hod. 38 min.

Program Surveillance varroázy

Termín surveillance se zjednodušeně používá pro označení sběru všech dostupných informací v našem případu o varroáze, průběžným vyhodnocováním získaných dat a včasné realizaci opatření zabezpečující kontrolu onemocnění. Tato opatření spočívají především ve včasném informování chovatelů včel i SVS o zhoršené situaci a následném provedení léčebných opatření dle rozhodnutí SVS.

Soubor vědomostí týkajících se chovu včely medonosné - včelařova čítanka.

Na základě „THE ABC OF BEE-CULTURE BY А. I. ROOT“ za pomoci redakčního výboru a vynikajících včelařských spisovatelů

Uspořádal František Vohnout

Praha 1925, Nákladem Zemského ústředí spolků včelařských pro Čechy v Praze

Prvním oddílem čítanky jsou Dějiny včelařství, které v tomto čísle zakončíme. Další kapitolou načneme příště oddíl s názvem Včelí plemena.

Termosolární úl praktické zkušenosti

Téma termosolární úl je předmětem vzrušených debat a to jak na internetových fórech, tak mezi včelaři osobně. Je to určitý směr, ale moc se o něm obecně neví, většinou včelařů je vnímán jako okrajové téma, pro nadšence. A přitom hlavním přínosem má být zbavení včelstva od roztoče Varroa destructor, bez chemie. To je přece silný argument! Chemické přípravky fungují na pouze do doby vytvoření rezistence. Ale co potom? Přijdeme o včelstva? Nikdo neví.

Kde končí svoboda

Přinášíme další část vašich odpovědí, nápadů a podnětů, jimiž jste reagovali na editorial předsedkyně ČSV, z.s., Mgr. Jarmily Machové Kde končí svoboda uveřejněný ve Včelařství č. 5/2017.

Strana 3 z 7