Včelařovy zkušenosti

Pořízení včelstev

Základní věcí, o kterou by se měl začínající včelař zajímat, je jistě správné vybavení a silné včelstvo, které mu umožní realizovat jeho plány. Je téměř bezcenné obstarat si na první pokus pouze jediné včelstvo. V prvé řadě totiž musí začínající včelař počítat s tím, že dokonalosti jeho práce dosáhne pouze po získání řady zkušeností. V případě, že nastanou komplikace, plod jiného včelstva může zachránit postižené včelstvo.

Vliv vlhkosti na kvalitu medu

Med patří mezi jeden z nejdůležitějších včelích produktů, je však také velmi náchylný k okolním vlivům, proto je důležité naučit se ho účinně chránit před jeho znehodnocením. Nekvalitní med jistě není dobrou známkou pro jakéhokoli včelaře.

Když se rojí včely

Jestliže hovoříme o rojení včel, jedná se o způsob jejich množení, které zajišťuje včelám zachování jejich druhu. Dochází k němu naprosto přirozeně a je charakteristickou vlastností včelího společenství.

Testy několika medů z nabídky supermarketů

Jestliže bychom včelkám umožnili, aby si mohly na svoje oči prohlédnout, čím je dnes nazýván med, byly by šokovány. Píchaly by nás pomocí svých žihadel jako divé a mohli bychom jim za to pouze děkovat, jelikož dnešní způsoby, jak potravinové řetězce nakládají s potravinami, především těmi zdravými, jsou otřesné. V medech nalézáme množství „éček“, laciných sirupů a část z medů označených značkou bio v sobě má i pesticidy. S výsledky těchto testů přišel D test, po testování zhruba 17 medů běžně prodávaných v obchodech.

Pastování medu v domácích podmínkách

Jestliže jako včelař chcete prodat co největší množství medu získaného od včelstva, pravděpodobně jednou z nejlepších možností pro vás je pastování medu. Jedná se o proces zpracování medu, kterým se med změní na jemnou krystalickou hmotu, která se vyznačuje hustší konzistencí. Vzhledem k tomu, že se vlastnosti pastovaného medu nemění, můžeme jej dlouhodobě skladovat, což je jeho největší výhodou.

Včelí bodnutí

Včelí bodnutí - ač jsou včelky většinou krotká zvířata, občas se nevyhneme tomu, že nás bodnout. Jak se pobodání hmyzem vyhnout, jak ho utišit a vyléčit, to vše Vám dnes poradíme. Včelí bodnutí nebývá obvykle nijak nebezpečné ale pro některé z nás může být i smrtelné, je proto dobré znát, jak se v okolí včelnic chovat, a jak včely nevyprovokovat k útoku.

Varroáza strašák včelařů jménem Varroa destruktor

Varroáza je infekční onemocnění včel způsobené roztočem Varroa destructor. Roztoč pochází z Indie, kde jsou tamní včely vůči němu rezistentní, na rozdíl od včel evropských. V České republice je rozšířen od 70. let minulého století. Varroa destructor nenapadá jen plod ale i dospělé jedince, které značně oslabuje sáním hemolymfy. Pod vlivem Varroázy včelstvo postupně slábne, líhnou se včely nedokonale vyvinuté včely. Dochází k výraznému zkrácení délky života včel, přičemž včely hynou často během zimy, v případě masivního napadení i na podzim.

Staročeský návod jak vyrábět medovinu

Medovina bývala oblíbeným nápojem snad u všech národů již od nejstarších dob. V novější době však výroba ve velkém stále víc upadala. Dnes však výroba medoviny a medového vína opět zažívá renesanci.

Cizokrajné medy - chuť s vůní exotiky

Rádi bychom Vám představili článek Ing. Oldřich Haragsim, CSc. z Moderního včelaře, který nám řekne mnohé o cizokrajných medech, se kterými se v našich luzích a hájích nesetkáváme. Med byl v minulosti a je i v současnosti ceněnou potravinou. Včelaři vymetají ročně přes milion tun medu a do obchodní sítě se dostane v průměru 950 tis. tun. Je to komodita (zboží), které směřuje z chudých, průmyslově méně vyvinutých zemí, do zemí bohatých, vyspělých. Pro chudé země je med jedním z poměrně snadno dostupných zdrojů příjmů, které lze získat bez velkých investic a bez velké spotřeby energie. Proto je včelařství v rozvojových zemích podporováno vládami i světovou organizací FAO.

Produkce pylu zlepší ekonomiku chovu

V posledních několika letech narůstá u nás zájem o samotný pyl. Nejvíce se ho spotřebuje při chovu čmeláků, až několik desítek tun. Využívá se i jako bílkovinný koncentrát na výživu lidí, a jen malé množství pylu se spotřebuje ve včelařství (na zlepšení rozvoje včelstev). Včelaři proto začínají zajímat o technologii získávání pylu. Jeho produkce může pomoci ekonomice včelařství. Už i proto, že cena pylu je pro včelaře zajímavá a může být medu významným až rovnocenným partnerem. Pokud včelstvu odebíráme ročně 3 až 5 kg pylu, získáme ze včelstva příjem 420 - 700 Kč. Za ideálních podmínek (silné včelstva, dostatek zdrojů pylu v přírodě v doletu včel, příznivé počasí)to může být i více.

Strana 6 z 7