Včelařovy zkušenosti

Produkce pylu zlepší ekonomiku chovu

V posledních několika letech narůstá u nás zájem o samotný pyl. Nejvíce se ho spotřebuje při chovu čmeláků, až několik desítek tun. Využívá se i jako bílkovinný koncentrát na výživu lidí, a jen malé množství pylu se spotřebuje ve včelařství (na zlepšení rozvoje včelstev). Včelaři proto začínají zajímat o technologii získávání pylu. Jeho produkce může pomoci ekonomice včelařství. Už i proto, že cena pylu je pro včelaře zajímavá a může být medu významným až rovnocenným partnerem. Pokud včelstvu odebíráme ročně 3 až 5 kg pylu, získáme ze včelstva příjem 420 - 700 Kč. Za ideálních podmínek (silné včelstva, dostatek zdrojů pylu v přírodě v doletu včel, příznivé počasí)to může být i více.

Historie a současnost českého včelařství

První zmínky o chovu včel v českých zemích lze nalézt v záznamech kronik již z roku 993, za vlády Boleslava II. se přiznává desátek těžby medu z přináležejících dvorů.  Jako všude ve světě, tak i v českých zemích postupem doby vznikala různá uskupení včelařů a zpracovatelů včelích produktů, různé cechy a sdružení. Jedním z nejvýznamnějších úspěchů pak bylo vydání patentu o chovu a ochraně včel Marií Terezií v roce 1775.
První větší včelařský spolek byl založen roku 1872. Na svém počátku sdružoval 10 včelařských spolků, které se do roku 1920 rozrostly na 357 a dnes jich je v Čechách na Moravě a ve Slezsku cca 1100? Jde o Český svaz včelařů, který svůj název nese až od roku 1970.

Včelaření na jaře - silná včelstva v suchých úlech

U silných a suše zimovaných včelstev nespěcháme s jarní prohlídkou. Čím méně budeme v tomto období včelstva vyrušovat, tím lépe. O tom, co se děje uvnitř úlu, nám mnohé napoví již chování včel na česně a na stěně včelího úlu. Intenzivní letová aktivita včel, orientační prolety mladušek kolem jedné hodiny odpoledne, létavky s nákladem velkých pylových rousků, to vše signalizuje normální stav. Používáme-li jako strůpek průhlednou fólii, mnohé zjistíme jejím odkrytím. (Strůpkovou folii si můžete zakoupit v naší prodejně s včelařskými potřebami) Pokud na ni položíme ruku a cítíme teplo, a pokud se během několika vteřin orosí, včelstvo ploduje. Jestliže včely nejsou vidět bezprostředně pod touto fólií, je zásob zřejmě dostatek. Jsou-li včely už těsně pod fólií, mohly by být zásoby z velké části zkonzumované. Více tedy zjistíme nadzvednutím horního nástavku.

Rozšiřte vaše včelařství - návod na tvorbu oddělků

V posledních letech dochází bohužel opakovaně k hromadným úhynům včelstev vlivem varroázy a dalších nemocí. Mnoho včelařů pak potřebuje obnovit a doplnit stavy včelstev. Někteří včelaři nakoupí včelstva od prodejců oddělků, přistoupí k vlastní tvorbě oddělků. Přinášíme vám návod, jak oddělky vytvořit a jak o ně pečovat.Nové včelstvo (roj, oddělek, smetenec nebo také slabé jarní včelstvo) je na počátku vývoje. Následný růst včelstva podmiňují některé důležité faktory. Pro optimální růst včelstva musí být všechny následující faktory optimální....

Strana 7 z 7